Potyczki kulinarne profesjonalistów oraz gwiazd odbyły się w Hotelu Medical SPA & Wellness Słoneczny Zdrój . To miejsce jest doskonale znane wszystkim, którzy lubią dbać o urodę albo mają problemy zdrowotne, szczególnie jeśli wymagają rehabilitacji. Busko-Zdrój słynie z wód mineralnych, wód siarczkowych i borowiny, które są naturalnymi czynnikami leczniczymi. Zwłaszcza woda siarczkowa zalicza się do bardzo rzadko spotykanych surowców służących rehabilitacji, więc jej lecznicze właściwości stawiają Busko-Zdrój jako jedno z wiodących uzdrowisk w Europie.
Załoga gwiazd gotowa do walki na patelnie!
Hotel Słoneczny Zdrój również korzysta z dobrodziejstw wody siarczkowej, która pozwala w komfortowych warunkach odzyskać dobre samopoczucie najbardziej wymagających pacjentów. Woda siarczkowa doprowadzana jest do hotelu bezpośrednio z podziemnych źródeł w Lesie Winiarskim, dlatego zachowuje w pełni swe właściwości lecznicze. Również sława doskonałej kuchni restauracji Ponidzie niesie się nie tylko po okolicy, ale po całej Polsce. Jednak tym razem Hotel Słoneczny Zdrój użyczył swoich wnętrz Mistrzowi Kulinaremu Giancarlo Russo, który jest pomysłowadawcą i organizatorem "Arte Culinaria Italiana". Królował makaron i polędwica !
Kuchnia włoska nie istnieje bez makaronu czyli pasty! A "kluski" we Włoszech mają mnóstwo imion.
Udział wzięli Joanna Kurowska, Wanda Kwietniewska, Laura Łącz, Agnieszka Rylik , Agata Rzeszewska, Izabela Trojanowska, Zygmunt Chajzer , Tomasz Kozłowicz, Luigi Pagano, Paweł Stasiak, Sebastian Wątroba.Pierwsze miejsce zajął wokalista , lider zespołu Papa D. , Paweł Stasiak. Przyznał, że łatwiej było wygrać festiwal w Opolu, bo wygrał go już za drugim razem, a "Art Culinaria Italiana" dopiero za szóstym!". Drugie miejsce zajął Sebastian Wątroba,znany z serialu "W 11-Wydział Śledczy", a trzecie aktor stołecznego Ateneum, Tomasz Kozłowicz. Ale tylko Joanna Kurowska zdobyła puchar zanim jeszcze przystąpiła do gotowania. Po prostu podeszła do stolika, na którym stały trofea i wybrała sobie największy, czym wywołała salwy śmiechu. Aktorka jak zawsze była duszą towarzystwa, rozchwytywana przez przyjaciół. Bo jest kochana właśnie za to, że nawet kiedy serce jej krwawi, nie daje po sobie tego poznać i na przekór losowi stara uśmiechać się do życia.
Joanna Kurowska wygrała zanim zaczęła gotować. Poczuciem humoru....
Agata Rzeszewska i Joanna Kurowska -papużki nierozłączki...
Giancarlo Russo, organizator całego "zamieszania", to postać niezwykła. Przede wszystkim autorytet kulinarny. Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Jedyny w Polsce oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla dwóch Papieży - Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce jaki i we Włoszech. Wieloletni Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce oraz honorowy członek Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy ( Hellenic Chef’s Associaton ). Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli , tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego, przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej. Ale też ciekawy, niezwykle pogodny, z pozytywną energią człowiek. Dlatego warto przedstawić jego sylwetkę.
Giancarlo Russo wspierał gotujące ekipy dobrym słowem
Przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do gotowania przejął po ojcu, który prowadził własną restauracje na Sycylii. Wykształcił się w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria we Włoszech , a doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w restauracjach włoskich w regionie Abruzzo , a następnie w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoy di Firenze w Toskanii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w warszawskich restauracjach.
Mistrz chwalił potrawy....
Był szefem kuchni w wielu znanych restauracjach , ale też do 2015 roku prowadził własne restauracje w Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano” nagradzane wieloma prestiżowymi nagrodami. Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce. Organizator Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych i zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów.
Jednak ocena należała do jury, w skład którego wchodził m.in dyrektor Słonecznego Zdroju, Grzegorz Rąpel.
Laureat Hermesa „Poradnika Restauratora” 2016 w kategorii Osobowość Gastronomii. Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody kulinarnej pt. „Oskar kulinarny”. Autor ksiązki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”. Jednak choć jest oddanym pasjonatem i propagatorem kuchni włoskiej serce już dawno zostawił w Polsce, gdy zakochał się w pięknej polskiej dziewczynie. Żona Iza jest jego prawą ręką w organizowaniu wszelkich przedsięwzięć , razem z nim prowadzi Studio Kulinarne Giancarlo w Warszawie. W Busku Zdroju jak zawsze , choc z dala od jupiterów, była niekwestionowaną podporą sławnego męża.
Laura Łącz ani przez chwilę nie dała po sobie poznać, że męczy ją okropna migrena.Walczyła dzielnie do końca!
Wanda Kwietniewska gotowała z Anią, córką swej najlepszej przyjaciółki.
Takiego partnera przy patelni zazdrościły Izabeli Trojanowskiej wszystkie kobiety. Włoch, przystojny, umie gotować i śpiewać. Ale ktoś musiał rzucić jakiś urok, bo nie wygrali!
Izabela Trojanowska była w szampańskim nastroju, gdyż tego dnia ukazała się na rynku jej biograficzna ksiązka "Trojanowska"!
Tomasz Kozłowicz gotował z życiową partnerką Renatą Stankiewicz i zajęli trzecie miejsce na podium.
Sebastian Wątroba gotował z córką Amelką, która w domu też uwielbia gotować i chętnie pomaga w kuchni.
I przy wsparciu reszty rodzinki wywalczył drugie miejsce!
Zgrany duet Paweł Stasiak z siostrą Darią wygrali XV edycję Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej"Arte Culinaria Italiana "